Kinisi newn banner

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΩΝ ΤΟΥ CIOFF®

 

2012
 • Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Νέων του CIOFF®, Παρίσι Οκτώβριος 2012.
 • Παραδοσιακά παιχνίδια «Playing together» με το 1ο Γυμνάσιο Νάουσας Ημαθίας. Παρουσιάστηκαν στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου παλιά παραδοσιακά παιχνίδια στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου. Τυφλόμυγα, μπίλιες, αούα – τζαμί, αγαλματάκια κ.α.
 • Παραδοσιακά παιχνίδια «Playing together» με τα παιδιά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Α.Μ.Ε.Α. «Υφάδι» Νάουσας, στο χώρο του συλλόγου.
 • Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, με παιδιά από το «Υφάδι».
2013
 • Παραδοσιακοί χοροί και μουσική από τοπικούς αυτοδίδακτους νέους οργανοπαίκτες με παιδιά του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Α.Μ.Ε.Α. «Υφάδι» Νάουσας, στο πάρκο Νάουσας και στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Αποκριάς.
 • Λαογραφική ερμηνεία και παρουσίαση του αποκριάτικου εθίμου «Χάσκα» από τον κ. Βαλσαμίδη Μανώλη και τα παιδιά του εφηβικού τμήματος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νάουσας «Πυρσός» στην αίθουσα του συλλόγου.
 • Συμμετοχή στην παγκόσμια προσπάθεια του συλλόγου «Istebna» της Πολωνίας, με τίτλο «Istebna around the world» για την φωτογράφιση του λογότυπού τους σε κάθε σημείο του κόσμου.
 • Ανάπτυξη της Επιτροπής με Νέους από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Επαφές με νέους από Κατερίνη και Καρβάλη.
 • Παρουσίαση του επαγγέλματος του Μελισσοκόμου, «traditional trades», σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού Νάουσας και τον μελισσοκόμο κ. Κάππα Παναγιώτη. Παρουσιάστηκε και ο μύθος, «Myths and Legends», «Ο Δίας και η Μέλισσα». Η δράση έτυχε της επιβράβευσης από παγκόσμια ιστοσελίδα μελισσοκομίας, η οποία ανάρτησε βίντεο.
 • Παρουσίαση του παραδοσιακού επαγγέλματος του Οινοποιού και της Οινικής Παράδοσης και Ιστορίας της Νάουσας, στο μοναδικό μουσείο «Οίνου και Αμπέλου» από τον οινοποιό κ. Δαλαμάρα Κώστα, «traditional trades».
 • «Boxes without borders» αποστολή πακέτου δώρων προς την αντίστοιχη επιτροπή Νέων στην Ιταλία, στα πλαίσια του προγράμματος που συμφωνήθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο.
2014
 • Παρουσίαση του επαγγέλματος του Αρτοποιού και του παραδοσιακού πασχαλινού τσουρεκιού, «traditional trades», σε κοινή συνεργασία με τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού Νάουσας και του εφηβικού τμήματος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νάουσας «Πυρσός», στην αίθουσα του συλλόγου. Η παρουσίαση έγινε από την αρτοποιό κα. Μαλάκη Λίντα.
 • Διεύρυνση της Επιτροπής μετά από τη συνεργασία του Εθνικού Τμήματος και με επαφές με νέους από Νάουσα Πάρου, Κατερίνη, Ιωάννινα και Γιαννιτσά. Την Επιτροπή Νέων απαρτίζουν 20 Νέες και Νέοι από τις παραπάνω πόλεις.
 • Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων του CIOFF® και στη συνέχεια στο 44ο Συνέδριο του CIOFF® στο Μπάουζεν Γερμανίας, Οκτώβριος 2014. Αποτέλεσμα της συμμετοχής, η εκλογή στη θέση Αντιπροέδρου με θέματα Πολιτισμού της Συντονιστικής Επιτροπής Νέων του CIOFF® του Παπαπέσιου Νικόλαου, από τους Νέους που επανίδρυσαν την Επιτροπή στην Ελλάδα.
 • Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων αποφασίστηκε και επίσημη πιστοποίηση – CERTIFICATION της Ελληνικής Επιτροπής Νέων του CIOFF®.
2015
 • Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Νέων του CIOFF® στη Νάουσα Ημαθίας Φεβρουάριος 2015, με συμμετοχή Νέων από Νάουσα Ημαθίας, Γιαννιτσά και Νάουσα Πάρου. Την Συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νέων του CIOFF® κ. Mallozzi Antonio, η Υπεύθυνη Νέων του CIOFF® του Τομέα Ασίας και Ωκεανίας κα. Beyza Gockan – Goktas και η Εκπρόσωπος του CIOFF® Youth Τουρκίας κα. Dilara Kesgin. Πριν την συνεδρίαση των Νέων έγινε παρουσίαση της Επιτροπής και των δράσεων στο κοινό στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας. Η Συνάντηση συμπεριλήφθηκε στις εκδηλώσεις του Δήμου Νάουσας για την Αποκριά.
 • Πρώτη Πανελλήνια Δράση Νέων «playing together», με παραδοσιακά παιχνίδια από τις πόλεις της Ελλάδας και παιχνίδια από Ιταλία και Τουρκία, με τα παιδιά των 6ου και 10ου Δημοτικών Σχολείων Νάουσας, στα πλαίσια της αποκριάτικης γιορτής των σχολείων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση των Σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Μετά το παιχνίδι τα παιδιά, οι δάσκαλοι, οι γονείς και οι Νέοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και έφαγαν παραδοσιακά αποκριάτικα φαγητά. Η δράση συμπεριλήφθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας για την Αποκριά. Ο CIOFF® επέλεξε να δημοσιεύσει αυτή τη δράση στο ετήσιο περιοδικό «ENTRE NOUS», ως αντιπροσωπευτική δράση του CIOFF® Youth.
 • Παρουσίαση μύθου «Η ευχή της Μάνας», στην εκδήλωση για την Γιορτή της Μητέρας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Καρναβαλιού Νάουσας, σε παιδιά και γονείς της πόλης.
 • Παραδοσιακά παιχνίδια «playing together», με τα παιδιά του 1ου και του 2ου Δημοτικών Σχολείων Ναουσας, για την γιορτή λήξης των μαθημάτων, σε συνεργασία με την Διεύθυνση των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
 • «playing together» στο 24ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ CIOFF®-ΠΥΡΣΟΥ-ΝΑΟΥΣΑΣ, με παραδοσιακά παιχνίδια από διάφορες χώρες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και την Ελλάδα με τη συμμετοχή των χορευτών των αποστολών. Σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Πυρσός» και την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ.
 • Επετειακή εκδήλωση στη Νάουσα για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση της UNESCO και των 45 χρόνων από την ίδρυση του CIOFF® και της μεταξύ τους συνεργασίας. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή Νέων και την Αντιδημαρχεία Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας και είχε τον τίτλο «70 χρόνια UNESCO – 45 χρόνια CIOFF® / 45 χρόνια συνεργασίας και ανάπτυξης». Έτυχε ευρείας αποδοχής από τοπικές Αρχές και φορείς, αλλά και από τοπικούς συλλόγους και πολίτες. Στην κεντρική εκδήλωση ομιλήτριες ήταν η Εκπρόσωπος του CIOFF® στην UNESCO κα. TOVORNIK Magdalena και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κα. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ-ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία-Αικατερίνη. Στο πρόγραμμα των 2ήμερων εκδηλώσεων υπήρχαν ξεναγήσεις και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικά περιβαλλοντικά μνημεία και οινοποιεία της περιοχής.
 • «Letters without borders», αποστολή επιστολής με καρτ-ποστάλ από διάφορες πόλεις της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται Νέοι της Επιτροπής, προς την αντίστοιχη Επιτροπή Νέων της Βουλγαρίας, όπως αποφασίστηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο.

ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

Η Ελληνική Επιτροπή Νέων του CIOFF® από την πρώτη στιγμή της δραστηριοποίησης, δημιούργησε επίσημη σελίδα στο facebook και e-mail. Στα πλαίσια των εν γένει πολιτιστικών δράσεων της Επιτροπής, έγιναν δημοσιεύσεις στην σελίδα άρθρων με τίτλο «Θυμάμαι ότι…», όπου φιλοξενούνταν άρθρα προσώπων που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του Εθνικού Τμήματος του CIOFF®, με τα οποία μεταφέρουν στους Νέους τις εμπειρίες από την συμμετοχή τους σε παγκόσμια συνέδρια, φεστιβάλ κ.α. Επίσης γίνεται ανάρτηση άρθρων με λαογραφικό ενδιαφέρον με αναφορές σε ήθη και έθιμα, παραδόσεις και δρώμενα της Ελλάδας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κατά την ημερομηνία τέλεσης τους. Επιπλέον στην σελίδα αναρτώνται άρθρα από άλλες σελίδες με παρόμοια ενδιαφέροντα, όπως αναφορές της UNESCO σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, μηνύματα για διεθνή ημέρα χορού, ημέρα Νέλσον Μαντέλα, ανακοινώσεις CIOFF®, προγραμματισμός διεθνών φολκλορικών φεστιβάλ CIOFF® και γενικά κάθε σχετική με την αποστολή της Επιτροπής ανακοίνωση ή ανάρτηση άλλων μέσων.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

Τα οριζόμενα θέματα συνεχίζουν να απασχολούν την Ελληνική Επιτροπή, επομένως οι δράσεις για το 2016 θα είναι πάνω στα θέματα αυτά σε συνεργασία με σχολεία και συλλόγους. Πρωταρχικός σκοπός είναι η ανάπτυξη των ιδεών και των δράσεων σε όλες τις πόλεις CIOFF® που διαθέτουν νέους έτοιμους να προσφέρουν στο πολιτισμό. Επίσης, δράσεις θα γίνουν και κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ CIOFF® που θα πραγματοποιηθούν το 2016 και όπου είναι δυνατό για την Επιτροπή Νέων σε συνεργασία με τις κατά τόπους διοργανωτικές επιτροπές. Θα πρέπει να αναπτυχθούν και να γίνουν περισσότερες οι δράσεις που αφορούν τα παραδοσιακά επαγγέλματα, θέμα το οποίο δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς καθώς είναι δύσκολη η ανεύρεση ανθρώπων που συνεχίζουν να κάνουν επαγγέλματα του παρελθόντος. Επίσης θα συνεχίσει η παρουσίαση τοπικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με άρθρα, φωτογραφίες και βίντεο. Τέλος, θα πρέπει να αναπτυχθεί και η παρουσία της Επιτροπής σε παγκόσμια συνέδρια του CIOFF®, σε φεστιβάλ του CIOFF® ανά τον κόσμο, σε συνελεύσεις και συνέδρια του Εθνικού Τμήματος του CIOFF® αλλά και του Τομέα Νοτίου Ευρώπης.
Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν θετικά στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, και κατ’ επέκταση στην ανάδειξη και προβολή των τοπικών κοινωνιών, γνωστοποιώντας σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε πολιτιστικό αγαθό που διαθέτουν. Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Επιτροπή υπόσχεται πως θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά πάνω στο έργο που έχει ξεκινήσει, καθώς η βασική της πεποίθηση είναι πως ο πολιτισμός είναι όχι μόνο ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας στο παγκόσμιο στερέωμα αλλά και ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία διαφυγής από τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά εσάς προσωπικά αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και του Τμήματος γενικότερα, για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε αλλά και τη στήριξή σας στην προσπάθεια που καταβάλαμε αυτά τα χρόνια για την ανάπτυξη της ελληνικής νεολαίας του CIOFF®. Ευχόμαστε η συνεργασία μας αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.


 

 

certificate of cioff hellas

 


 

 

Kinisi newn title

 

Tο νέο συμβούλιο των Νέων του CIOFF.

H Ελληνική Κίνηση Νέων του CIOFF εύχεται καλή επιτυχία σε όλα τα μέλη καθώς και στον Παπαπέσιο Νίκο, που αποτελεί βασικό μέλος της Κίνησής μας και είναι το πρώτο μέλος από την Ελλάδα που λαμβάνει την σημαντική θέση του Αντιπροέδρου με θέματα Πολιτισμού στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Νέων του CIOFF. Οι Νέοι της Ελληνικής Κίνησης θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Συμβουλίου για κάθε βοήθεια και συνεργασία για την πραγματοποίηση των στόχων του CIOFF.

1.Πρόεδρος: Antoninho Mallozzi

2.Τομέας Β. Αμερικής: Felicia Jin

3.Τομέας Λατινικής Αμερικής: Yazmin Muro Müller

4.Τομέας Β. Ευρώπης: Kaia Kärner

5.Τομέας Κ. Ευρώπης: Maša Kumperger

6.Τομέας Ν. Ευρώπης και Αφρικής: Jessica Lagarde

7.Τομέας Ασίας και Ωκεανίας: Beyza Gökcan Göktaş

8.Επιτροπή Πολιτισμού: Νίκος Παπαπέσιος

9.Επιτροπή Φεστιβάλ: Giulia Ciuffa

10.Επικοινωνίας & Δημ. Σχέσεων: Benoît Pascal

11.Νομική Επιτροπή: Felicia Jin

12.Επιτροπή για τα Παιδιά: Beyza Gökcan Göktaş

13.Επιτροπή για την Φολκλοριάδα: Orlando Casas Valdés

14.Επ. Κατάρτ. & Εκπ.: DiLara Meral Eroğlu


 

 

Kinisi newn title

Programma ekdilwsewn

 

mousika programmata

 

© 2013 Ελληνικό Εθνικό Τμήμα C I O F F ® - Hellenic National Section C I O F F ®.  All rights reserved.